Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Зимни бебета - какво е важно да знаем, преди да излезнем на разходка

Разходката на бебето през зимата за много родители звучи като разказ от “Митове и легенди”. Знаем, че това е най - студения сезон и всички...

Разходката на бебето през зимата за много родители звучи като разказ от “Митове и легенди”. Знаем, че това е най - студения сезон и всички предпочитат топлината и уюта на дома, но замисляли ли сте се, колко биха били полезни за здравето и развитието на Вашите най - малки? Предполагаме, че отговорът е не. За това ние сме тук, за да Ви споделим как и по какъв начин чистият въздух и слънчевата светлина през зимата ще допринесат за  укрепване на имунитета и правилното развитие на Вашето бебе. 

Ако вече се чудите как да направите разходките на бебето през зимата приятни и безопастни, сме помислили и за това. Подготвили сме Ви няколко съвета, дадени от първо лице, за да сте спокойни и да се наслаждавате на зимните мигове с Вашите наследници. 

 

Полезни ли са разходките на бебетата през зимата?

Ние ще отговорим на този въпрос с да. И веднага обясняваме защо. 

Повечето родители се притесняват от разходките на бебе през зимата и за това не ги практикуват. Но така те възспират естественото образуване на имунитет в организма на детето, като създават предпоставка за по - нататъшно често боледуване. Освен това движението спомага за по - спокойният сън на бебето, което е от изключителна важност за неговото израстване. Разходките допринасят за когнитивното развитие, като изострят сетивата (зрение, слух,допир). Излагането на по ниски температури,на Вашите най - малки, подпомага подобряването на кръвообращението, защото при студ кръвоносните съдове се свиват и разширяват, за да регулират телесната температура. И естествено, че слънчевата светлина подпомага положителното настроение, защото тя стимулира производството на серотонин - хормонът на щастието. 

Правилният начин за извеждане на бебето навън

Внимавайте за времето, когато искате да излезете на разходка с бебе през зимата. Препоръчително е да изберете ден, в който не духа и времето е ясно. Но дори и деня да е благоприятен, не е добре да извеждате детето в 7 ч. сутринта или в 19 ч. вечерта. Най - удачно е прогулката да се случва между 11 ч. и 16 ч. Ако случайно докато сте навън излезе вятър задължително покривайте количката. Обмислете и използването на бебешка количка 2в1, те имат особени предимства през зимата. Избягвайте да вървите по улици с оживено движение. Имайте предвид, че Вие вървите и усещате студа по различен начин, за разлика от пеленачето. За това често трябва да проверявате бузките и ръчичките му, за да не измръзне. Не трябва да излагате бебчето на пряка слънчева светлина. Ако детето Ви е болно, в никакъв случай не го изкарвайте навън. Решението, докато стоите вкъщи, е да го извеждате на терасата всеки ден, за 5 до 10 минути. 



Облечете бебето правилно

Най - подходящия тип обличане за разходка на бебето през зимата е многопластово, защото така може да махнете някоя дреха, ако се затопли. Както всички знаем кръста е много чувствително място. Ако изстине може да докара на човек големи главоболия. За това през студените дни задължително слагайте боди на Вашето мъниче. Други наложително компоненти от облеклото са дебели чорапки, шал, шапка и ръкавици. Гащеризона също е добър вариант , за да предпазите бебето от студа. В зависимост от температурите навън и чувстителността на Вашият наследник, може да му обличате и термо бельо. Важната подробност тук е, да не го прегреете.

Най - подходящите материи за облеклото на бебето са памучните, вълнените и всякакви други плътни естествени материи. Те задържат най - много въздух, а както знаем, въздуха е добър изолатор. Имайте предвид, че фината вълни топли тялото най - добре, но е леко груба и е възможно да раздразни бебешката кожа, защото тя е много чувствителна. За това, когато обличате пеленачето с вълнени дрешки, му слагайте камизолка най - отдолу.  Съветваме Ви да не пропускате да завиете бебчето, когато сте навън. Сигурни сме, че ще го облечете много добре, но това е предпазна мярка, за да не премръзне.  

Подготовка преди излизането

Освен, че трябва да го облечете добре, от изключителна важност е да го намажете. През зимата не използвайте хидратиращи кремове, защото те съдържат вода и това ги прави не особено полезни за кожата. Мажете бебето с омазняващи кремове. 

Друга важна стъпка за грижата преди излизането е употребата на слънцезащитен крем, защото слънчевите лъчи са вредни и прекалено силни дори  през зимата. 

Много вероятно е детето Ви да се намокри, когато го изведете. За това бъдете подготвени за този момент и предварително пригответе поне един резервен комплект дрехи.   

Каква трябва да бъде честотата на тези разходки?

Полезно е разходката на бебето през зимата да се случва всеки ден, стига то да е навършило 1 месец. От ключово значение тук е, движението да се извършва на чист въздух, за да има полза за детето, защото ако отидете на закрито пространство, шанса то да се разболее се увеличава драстично. 

Оптималната температура на въздуха за разходка на бебе, до 3 месеца, е над 10 градуса. Когато мине третия месец, може да го изкарвате и на 5 градуса, а щом навърши деветия си месец, то може да излиза и при минусови температури. 


Кое е най- подходящото хранене през това време?

 



Няма две мнения по въпроса, че майчината кърма е най - полезната храна за бебето, без значение от времето. Особено през зимата  има голямо значение, защото тя предпазва от инфекции и болести. Според статистиката е доказано, че бебе, което приема кърма, почти не боледува.  Така, че ние Ви съветваме, ако имате възможност да кърмите, да го правите. Дори и да нямате достатъчно за една пълна доза, не се притеснявайте. Важен е дори минималния прем от пеленачето. Масово педиатрите съветват родитилките да кърмят до 5 - 6 месечна възраст, ако имат възможност естествено, а не да захранват новороденото от рано.